Nejvyšší hora Bulharska a Balkánu – MUSALA 🇧🇬

Nejvyšší hora Bulharska, a taky celého Balkánu (2925)💪🏾Jednodenní náročná hřebenovka v národním parku Rila s nástupem z Borovce i sestupem, bohužel s tržným zraněním stehna. Vše dobře dopadlo. V ten moment nejvyšší hora a poslední milník před pokukováním po 3000+. 11.8.2020

Výstup na nejvyšší horu Bulharska a celého Balkánu, tak to byla srdeční záležitost a pomalu ale jistě moje návštěva země spěla právě k pohoří Rila. Tam jsem vyjížděl z pohoří Pirin. Odtud mě vzali stopem jiní turisti až do logistického městečka Bansko. Minibusem jsem se přesunul přes město Samokov, na které jsem měl nějakou tu hodinku do vesničky Borovets. Zde jsem se ubytoval v hotelu, byla mi úspěšně změřena teplota (covid time) a mohl jsem jít spát.

Ráno jsem vycházel něco po 6 hodině ráno a po 5 hodinách, v 11:15 jsem stanul na vrcholu, kde je dokonce meteorologická stanice a chata. Začal jsem stoupat klasicky z vesnice, procházím travnatým terénem, pomalu přechází v planinu, kde stojí chata Musala. Prohodím pár slov s mladým chatařem a pokračuji dále. Postupně se terén mění v kamenitý, procházím opravdu pěknými scenériemi a okolí se mění před očima. Nacházím se v na poslední desce doliny, těsně před její uzávěrou leží nejvyšší jezero na Balkáně Ledové jezero. Před tímhle jezerem se odbočuje doprava a k vrcholu Musaly se jde po hřebínku.

Ještě předtím míjím bivak, chatu v kamení, cca 2500 mnm, tzv Everest, i zde je možno strávit noc. Je tu také při ohlédnutí několik jezer, jezírek. Idylka. Na vrcholu jsem tedy stanul asi po 5 hodinách naprosto relaxačním tempem. Taky proto, že jsem věděl, že mě čeká okruh po nejvyšších vrcholech po hřebeni (Mala Musala, Irechek), při pohledu na uzávěru po levé ruce. Zároveň jsem musel překonat zubatý hřebínek s názvem Trionite. Toto byl velký zážitek a dlouhá túra. Během ní jsem taky uklouzl a kameni (stačí chvíle nepozornosti) a pořezal jsem se na stehně. Dost mi tekla krev, ale měl jsem s sebou aspoň ubrousky, kapesníky a zvládl jsem se dohrabat k lanovce v 1700 cca. Tam mě viděl vlekař a nechal mě jet automaticky dolů 😀 ve vesnici jsem si pak dal náplast a nechal ránu hojit. V čr mě nakonec ještě čekalo pár stehů, rána pořád ne a ne se zacelit. V Borovtsi jsem zůstal přes noc na super ubytku u jednoho pána a další den už jsem pak jel do Sofie, zde jsem opět přespal v paneláku u jedné rodiny 😀 (zajímavý booking) a ráno mě paní hodila na letiště 🙂 Hurá do Blavy a pak domů vlakem.

Vše nakonec dobře dopadlo, ale je to poučení do dalších výletů. Vždy mít s sebou alespoň základní náplasti, obvaz apod. A hlavně ! Dávat pozor, nepodceňovat nic, ani zdánlivě „v pohodě“ terén, našlapovat, hlídat svoje kroky, dívat se dopředu, pod nohy.

MUSALA

  • Nejvyšší hora Balkánu
  • Nejvyšší hora Bulharska
  • Ledové jezero (Леденото езеро, Ledenoto ezero), které je svou výškou 2709 m nejvýše položeným jezerem Balkánu.

GOOGLE FOTKY https://photos.app.goo.gl/cFsjbz8jjJsCrFx36

Tagged with: