Vlakem do Budapešti

Když jsem začínal poznávat okolní státy, hlavní města, samozřejmě mě zaujala Budapešť, hlavní město Maďarska. V té době mi to připadalo velmi daleko.

Výlet do Budapešti: Krátká, ale nezapomenutelná cesta

Nedávno jsem se vydal na krátký výlet do Budapešti, jednoho z nejkrásnějších evropských měst. I když jsem tam byl jen na jednu noc, stihl jsem vidět mnoho ikonických památek a zažít atmosféru tohoto pulzujícího města.

Cestu jsem zahájil vlakem z Olomouce, s přestupem v Bratislavě, a po několika hodinách jsem dorazil do Budapešti. První den jsem věnoval procházce městem a objevování jeho hlavních památek. Začal jsem u Maďarského parlamentu, který je jedním z největších a nejkrásnějších parlamentních budov na světě, s úchvatným výhledem na Dunaj. Poté jsem se vydal přes Řetězový most směrem k Budínskému hradu, odkud jsem měl úžasný výhled na celé město.

Další zastávkou byla Citadela na vrcholu Gellértova vrchu, odkud je panoramatický pohled na Budapešť obzvláště krásný, zejména při západu slunce. Cestou jsem si také všiml sochy Columba. Při procházce hradní částí města jsem nemohl vynechat Rybářskou baštu, odtud se naskýtá nádherný výhled na Dunaj a Kostel Matyáše, který svým impozantním vzhledem dominuje této části Budapešti. Po celodenním objevování jsem se vydal na ubytování, ale ještě před odpočinkem jsem se rozhodl jít si večer zaběhat po městě. Během běhu jsem si užíval večerní atmosféru města, osvětlené mosty a památky byly dechberoucí.

Druhý den ráno jsem začal návštěvou Baziliky svatého Štěpána, která je největší církevní stavbou v Maďarsku a nabízí nádherný interiér i možnost vyjít na její kupoli a podívat se na město z výšky. Poté jsem pokračoval na Náměstí hrdinů, jedno z nejvýznamnějších míst v Budapešti, kde stojí sochy významných postav maďarské historie.

Po prohlídce těchto ikonických míst už nadešel čas vrátit se na nádraží a vydat se vlakem zpět domů. Přestože byl výlet krátký, Budapešť mě naprosto okouzlila svou historií, architekturou a atmosférou.