Výstup na GrossGlockner, nejvyšší horu Rakouska

Rakouský Grossglockner (3 798 m n. m.) je snem každého horolezce a milovníka přírody. Tento dvoudenní výstup přes chatu Johhan, nejvýše položenou horskou chatu v Rakousku, přináší nejen vzrušení z výstupu, ale i neuvěřitelné výhledy, adrenalinové pasáže a pocit, že jste na střeše světa.

Den 1: Stoupání k chatě Johhan

Cesta začíná v Kals am Großglockner, odkud vede značená stezka směrem k chatě Stüdlhütte. Výhledy na okolní alpské vrcholy jsou dechberoucí a příroda okolo vás vás vtáhne do svého ticha a krásy. Postupně, jak stoupáte, si uvědomujete, že každý krok vás přibližuje k cíli. Po přestávce na Stüdlhütte následuje stoupání po ledovci a náročnější část výstupu po skalnatém terénu, který je zajištěn ocelovým lanem, až dorazíte na Johhan Hütte (3 454 m n. m.), nejvýše položené ubytování v Rakousku.

Chata Johhan je zvláštním místem. Izolovaná, ale útulná, nabízí útočiště pro ty, kteří se vydali dobýt Grossglockner. Večer strávený zde, vysoko nad údolím, je nezapomenutelný – ticho hor, vzdálené hvězdy a pocit blízkosti vrcholu dělají z tohoto místa zážitek sám o sobě. Spali jsme v matracovém táboře.

Den 2: Závěrečný výstup na vrchol

Brzy ráno, po vydatné snídani, začíná finální úsek výstupu. Trasa vede přes ledovce a exponované hřebeny. Podle množství sněhu pak mačky na skále už zouváte. Výzvou jsou jak fyzické síly, tak schopnost překonat své obavy na úzkých skalních hřebenech. Každý krok však stojí za to.

Po dosažení vrcholu Grossglockneru vás čeká neuvěřitelný výhled na celý alpský masiv a pocit triumfu z dosažení nejvyššího bodu Rakouska. Každý moment, každá hodina strávená na cestě, byla odměněna tímto okamžikem.

Zpětně oceňuji, že jsme výšlap rozdělili na dva dny se spaním na této chatě. Je to strategické a po návratu z vrcholu dopoledne se dá hned pokračovat dolů až k autu. Pokud bychom vycházeli ze StudlHutte, bylo by to o dost náročnější / delší.


Tento dvoudenní výstup na Grossglockner zanechává nejen fyzickou stopu, ale i silný dojem v srdci každého, kdo se rozhodne postavit tváří v tvář majestátním horám a nekompromisní přírodě.