Nejvyšší hora Madeiry Pico Ruivo v únoru

Naposledy aktualizováno 1 září, 2024


18-22.2.2024

Výstup na Pico Ruivo: Dobrodružství začínající v Poisu a končící v Santaně

Úvod

Madeira, ostrov plný nádherné přírody a strmých hor, nabízí turistům nezapomenutelné zážitky. Nejvyšší vrchol ostrova, Pico Ruivo, se tyčí do výšky 1 862 metrů nad mořem a je cílem mnoha turistů. V tomto článku se podělím o své zkušenosti z výstupu, který začal v Poisu a vedl přes Pico do Arieiro až na vrchol Pico Ruivo, s koncem cesty v malebné vesničce Santana.

Když jsem naklikal letenky u Wizzair z Vídně na Madeiru na 4 dny za 60 euro, neváhal jsem a kupoval. Samozřejmě jsem chtěl navštívit nejvyšší vrchol ostrova – Pico de Ruivo.

Letělo se z Vídně, takže pěkně ráno jsem se vydal na autobusák na flix v 7 metem, na letišti jsem byl 2h před odletem, ideálka. Vše na čas.

Přistání na Madeiře, na pověstné nejkratší přistávací dráze, kdy její konec je na pilířích v moři, proběhlo naštěstí úplně v pohodě. Busem do hl.města ostrova – Funchalu. Toto město je také rodištěm CRISTIANA RONALDA.

Ubytoval jsem se v příjemném hostelu a šel spát. Do hor jsem nešel hned druhý den.
Místo toho jsem nastoupil do autobusu, který mě zavezl pár km na západ. Poté jsem sestoupil k pláži a šel jsem po kusu nějakého ostrovního trailu po pobřeží. Bylo to fajn, i s okoupáním v moři. Ale tady opatrně, příboj bývá silný. Navštívil jsem pláž s černým pískem. No a potom jsem si pěkně nakoupil a hurá spát.

Cesta začíná v Poisu
Můj den začal ranním autobusem z Funchalu, který mě dovezl do sedla Poiso. Toto místo leží v nadmořské výšce kolem 1 400 metrů a je skvělým výchozím bodem pro výlet na Pico do Arieiro. Už odtud jsem mohl cítit vzrušení, které mě provázelo po celou cestu.

Výstup na Pico do Arieiro
Z Poisa vede cesta na druhý nejvyšší vrchol Madeiry, Pico do Arieiro (1 818 m). Tato trasa nabízí nádherné výhledy na okolní hory a dramatické scenérie. Vrchol Pico do Arieiro je často zahalen v oblacích, což dodává místu tajemnou atmosféru. Když jsem dorazil na vrchol, byl jsem odměněn úchvatnými výhledy, které mi zůstaly v paměti.

Cesta z Pico do Arieiro na Pico Ruivo
Po krátké přestávce na vrcholu Pico do Arieiro jsem se vydal na náročnější část cesty, která mě vedla k samotnému vrcholu Pico Ruivo. Tato trasa je známá svou obtížností, ale také svou krásou. Cesta prochází skrze úzké hřebeny a strmé svahy, přičemž nabízí nádherné výhledy na ostrov a okolní oceán. Na této cestě je důležité být dobře připraven a mít dostatek energie, protože některé úseky jsou opravdu náročné.

Vrchol Pico Ruivo
Po přibližně třech hodinách náročného výstupu jsem dorazil na vrchol Pico Ruivo. Výhled z vrcholu byl naprosto dechberoucí. Měl jsem štěstí na jasné počasí, takže jsem mohl vidět celý ostrov a daleko do oceánu. Tento okamžik byl vyvrcholením mého výletu a stál za veškerou námahu.

Sestup na Achada do Teixeira a cesta do Santany
Po krátkém odpočinku jsem začal sestupovat do Achada do Teixeira. Tato část cesty byla mnohem snazší než výstup, ale stále jsem musel být opatrný na kamenitých stezkách. V Achada do Teixeira jsem dokončil svou túru a vydal se na stopařské dobrodružství, které mě zavedlo až do vesničky Santana, kde jsem mohl relaxovat a užít si zasloužený odpočinek po náročném dni.

Závěr
Výstup na Pico Ruivo byl jedním z nejkrásnějších a nejdobrodružnějších zážitků mého pobytu na Madeiře. Cesta z Poisa přes Pico do Arieiro až do Santany byla plná nádherných výhledů, fyzických výzev a nezapomenutelných momentů. Pokud se někdy ocitnete na Madeiře, neváhejte a vydejte se na tento nezapomenutelný výlet.

Pro ekonomy přikládám některé ceny a výdaje :

letenky VIE – MAD 60 euro 1500,-

doprava do Vídně na letiště a zpět 800,-

4 noci (3x funchal, 1x santa cruz)