COMAPEDROSA 🇦🇩

18.9.2022, nejvyšší hora Andorry (2943), moje první Pyreneje. Krásná, zase v jiných horách, přespání v Refugio Comapedrosa na jedničku. Přidal jsem si navíc ještě hřebínek s dalšími vrcholy nad 2800. Je odsud vidět do 3 zemí (AN,E,F)

Pokud jste vášnivými turisty a hledáte výzvu, možná byste měli zvážit pěší túru na vrchol Comapedrosa v Andoře. Comapedrosa, která se nachází ve výšce 2942 metrů, je nejvyšším vrcholem Andorrského knížectví a nabízí nádherný výhled na okolní údolí a hory.

Výlet na Comapedrosu začíná ve vesnici Arinsal, která se nachází ve farnosti La Massana v Andoře. Stezka vede po přírodní cestě řeky, postupně stoupá a dosahuje vrcholu Coma Obaga de Comapedrosa. Odtud se stezka stává strmou a turisté se musí připravit na některé obtížné úseky.

Při dalším stoupání se stezka stává kamenitou a náročnější, ale nádherné výhledy na okolní vrcholy a údolí vás budou motivovat. Po cestě se můžete setkat s různými druhy divoké zvěře, včetně kozorožců, svišťů a dravých ptáků.

Závěrečný výstup na vrchol Comapedrosa je nejnáročnějším úsekem túry. Stezka se místy stává škrabákem a turisté musí používat ruce k překonávání balvanů a skal. Odměna za dosažení vrcholu však stojí za to. Výhledy z vrcholu jsou úchvatné a nabízí se z nich panoramatický výhled na Andorru i do vzdálenějších míst.

Tagged with: